S'enfronta a una pena d'un any de presó i una multa de 4.000 euros

17.01.2008 ! 16.00h
 

 

El Jutjat Penal número 5 de Madrid jutja el pròxim divendres l'activista republicà nascut a la Ràpita, a l'Alt Penedès, Jaume d'Urgell, que va ser detingut el 14 de maig de 2006 a Madrid –on resideix actualment- després d'escalar la façana dels Jutjats del Contenciós Administratiu de Madrid, situats a la Gran Via d'aquesta ciutat, i substituir la bandera espanyola oficial per una de republicana en el marc d'una manifestació contra la precarietat laboral i pel dret a l'habitatge. El fiscal sol·licita per a ell una pena d'un any de presó i una multa de 4.000 euros, a més d'una inhabilitació especial per al sufragi passiu, és a dir, per presentar-se a les eleccions. Veieu-ne el moment de l'acció aquí!

L'acció, que va ser enregistrada en vídeo i es pot veure a la aquí, li va comportar una detenció que es va allargar 27 hores i acusacions de desordres públics i 'injúries a Espanya', contemplat a l'article 543 del Codi Penal. D'Urgell, que va haver de presentar-se als jutjats cada quinze dies durant tot un any després de la detenció, ja ha anunciat la seva intenció de recórrer qualsevol sentència condemnatòria. Es dona el cas que l'últim procés per 'injúries a Espanya' és el que va patir l'humorista Pepe Rubianes per les seves declaracions al programa 'El Club' de TV3, del què en va sortir absolt amb una recomanació de la jutgessa al Consell General del Poder Judicial perquè es derogués l'article.

Segons la defensa, diverses organitzacions dedicades a la protecció dels Drets Humans, com l'ONG 'Pau Ara' i l'associació de Familiars i Afectats per la Repressió Organitzada (FARO), han denunciat irregularitats en el procés com l'ús del palau del Senat com a centre provisional de detenció, el suposat falsejament de l'hora de la detenció que consta a l'atestat policial, i l'aparició de proves i testimonis de càrrec apareguts diversos dies després dels fets.

La defensa també assegura que la fiscalia basa totes les proves exclusivament en les declaracions de set agents no uniformats dels què se'n desconeix la identitat, i considera que la petició de la pena d'un any de presó és 'desproporcionada' per una 'mera substitució' d'una bandera per una altra. A més –apunta- l'atestat policial s'havia engreixat amb acusacions fictícies com la d'haver organitzat la protesta, o la destrucció del mobiliari urbà que va tenir lloc hores després de la seva detenció.

El judici s'hauria d'haver celebrat el 4 d'octubre de 2007, però la renúncia de l'assistència lletrada de l'acusat va fer que s'endarrerís fins aquest divendres