INFRAESTRUCTURES

18 desembre 2007

Gregorio Martín: «A l’eix mediterrani ja no li queda cap futur, per la construcció en la costa»

Gregorio Martín, catedràtic la Universitat, expert en alta velocitat. Quan dirigia l’Institut de Robòtica, Gregorio Martín, va elaborar mitja dotzena d’informes sobre l’AVE que van alçar butllofes. Va dimitir en 2003, però no ha parat d’opinar sobre la planificació de l’alta velocitat.

EL MERCANTIL VALENCIANO - L. Ballester Beneyto, València

- Ha estat el Pepito Grillo de la planificació de l’alta velocitat a la Comunitat Valenciana. Per quina es va ficar en aquests debats
- En els anys 90 vaig participar en grups de treball d’alt nivell i he viscut la gestació del protocol de Kioto des del punt de vista de les aplicacions telemàtiques per a l’automòbil. Ací vaig prendre consciència que el futur no passa per la carretera sinó que cal apostar pel ferrocarril com un sistema públic de transport en sentit col·lectiu. Són anys en els quals ciutats com Londres decideixen que no van a construir noves circumval·lacions de deu carrils i planifiquen amidades com els peatges per a entrar en el centre de les ciutats. Tot el contrari a aquest país, on existeix un seriós perill. El turisme depèn del cotxe i dels viatges a llarga distància amb avió, que és molt contaminant, però que encara és col·lectiu. A partir d’aquesta escenari decidim *vertir una sèrie de reflexions.

- Com va sorgir la idea d’elaborar el primer informe de l’Institut de Robòtica, al desembre de 1999
- Es va redactar a partir de l’estudi informatiu que acabava d’eixir a informació pública. Era el primer de la línia d’alta velocitat a la Comunitat Valenciana que, sorprenentment, deixava a Castelló fora perquè la planificació era Madrid-Comunitat Valenciana-Regió de Múrcia. Es plantejaven, a més, sis traçats distints per a construir l’AVE i s’apostava per l’opció d’Albacete.

- Vostès van defensar des del principi l’opció per Conca.
- Clar. La línia directa per Cuenca era més cara que la d’Albacete però es tractava d’analitzar la demanda de viatgers de Madrid i València. Encara que l’alternativa per Cuenca era més cara resultava més rendible des del punt de vista de la demanda perquè la connexió directa Madrid-València incloïa Cuenca, una ciutat pràcticament aïllada fins a llavors. En aquella època [en 1999-2000] es van plantejar tres possibilitats: l’AVE per Cuenca, l’AU per Albacete i una tercera opció que s’inventa Zaplana per a comunicar Alacant amb Madrid.

- Si no arriba a ésser pel debat que van plantejar vostès
- Si no haguérem plantejat aquell debat s’hauria fet l’AU per Albacete. I, si alguna cosa se’ns ha d’agrair a l’equip de Robòtica, és que Castelló apareguera en la programació de l’alta velocitat i, de rebot, que s’arribara a una conclusió *importantísima: que València deixe de ser una estació de fons de sac i passada a ser una estació *pasante per a permetre el pas de l’alta velocitat cap a Castelló i passar a ser un punt vertebrador de la Comunitat Valenciana.

- Però en aqueixes que sorgeix l’AVE a Valladolid i es decideix donar suport aquest corredor en detriment del Madrid-València com ha reconegut el llavors ministre, Rafael Arias-Salgado a LEVANTE-EMV. Què opina sobre aquesta decisió
- El pacte i la decisió de dilatar l’AVE al Mediterrani per l’AU cap al Cantàbric quedarà per a la història. És una decisió que només pot entendre’s des d’un punt de vista estratègic. Les comunicacions amb el Cantàbric eren terribles, pròpies d’un país aïllat que no podia obrir-se. Valladolid és el punt neuràlgic de distribució per a connectar-se amb Galícia, Portugal i França. I l’única oportunitat d’unir-se amb el País Basc. Què ha decidit ETA referent a això Picar la I basca perquè sap que quan es resolga aquesta connexió la unió entre Espanya i les tres ciutats basques serà imparable. Intenten mantenir aïllat al País Basc de la resta de la península. Em dol que l’AVE arribe abans a Valladolid però he de reconèixer que és una mesura per a articular una zona orogràfica, política i fins a climatològicament complicada. Com valencià puc arribar a entendre aquest sacrifici que s’ha fet però aquesta decisió és un element estratègic que cap govern ha sabut explicar a la Comunitat Valenciana. I se’m fa molt dur l’argument que calia fer negoci cap al Cantàbric i no cap al Mediterrani.

- L’eix Mediterrani ferroviari ha estat precisament el gran agraviat. Té alguna cosa que veure que el seu principal competidor siga l’autopista de peatge perquè cap govern, ni del PP ni del PSOE, hagen apostat per ell

- Absolutament. L’AP-7 ha estat un enemic total de l’arc mediterrani ferroviari. Al capdavant d’Abertis, un grandísim negoci, han estat consellers de la Generalitat catalana, un darrere d’un altre. Però com en el debat camió-ferrocarril existeixen raons ambientals al final es produeix una cridada d’atenció a Abertis perquè invertisca en el corredor mediterrani ferroviari, igual que es va fer amb l’autopista.

- Quin futur li espera al corredor mediterrani
- Cree que cap, per la construcció en la costa. Durant aquests anys al llarg del litoral mediterrani s’ha creat una demanda poblacional tremenda que fa molt complicada la construcció d’un corredor de mercaderies. A més del problema de com arribar A Barcelona existeix la incògnita de com travessaran les mercaderies Barcelona. Potser l’alternativa siga l’eix transversal de Lleida, al que s’accediria per Sagunt, Terol i Saragossa i des d’ací a la frontera de Portbou. Seguir arran de mar, tal com està, és pràcticament impossible caigui qui caigui afecció al territori. Ferrmed arriba tard.

- Les seues opinions li van costar el lloc fa quatre anys, quan va criticar la falta de suport a l’alta velocitat valenciana perquè fóra inclosa en les xarxes transeuropees i transport. Com veu aquella situació des de la distància
- Tinc el mínim respecte intel·lectual cap a les declaracions que va fer el representant de la Generalitat en resposta a l’últim informe de Robòtica. Van demostrar una ignorància i una falta a la veritat importantísimes. Es necessita ser ignorant per a mantenir que en 2003 estàvem dins de les xarxes transeuropees de transports.