Projecte Referèndum 2014:Introducció a la metodologia

 

Breu resumen

Per afrontar amb garanties un referèndum d'autodeterminació cal plantejar-lo com si fos un projecte amb les seves fases i cadascuna amb les seves tasques. La primera fase és la de preadquisició, on es defineixen els dos equips amb responsabilitats diferents en el projecte, un és l'Equip Responsable o ER i l'altre és l'Equip Director o ED. Aquest darrer estarà supeditat al que decideixi l’ER, malgrat tenir autonomia per proposar i executar les tasques per desenvolupar el projecte. En la fase d’adquisició es defineixen les Especificacions dels requeriments per al referèndum (ERR) i les Especificacions de les tasques funcionals per al referèndum (EFR) a partir d’una anàlisi de les dades de què es disposa. En la fase següent, la de planificació, l’Equip Director o ED, a partir de les EFR, defineix una sèrie de tasques concretes amb els recursos necessaris i amb les dates per dur-les a terme en un document que rep el nom d’Especificacions de les tasques dissenyades per al referèndum o EDR. En aquest document també hi ha definides les fites o (o deadline, en anglès) per poder monotoritzar una vegada les tasques EDR es duen a terme. Per emprendre aquestes tasques, l’Equip Director del projecte o ED comença primer a recollir tots els recursos assignats per tal de preparar-se (construcció) i després executar-les en la data fixada o immediatament després de la tasca predecessora (execució). En la fase d’implementació s’han d’avaluar els resultats de l’execució de les tasques i a partir d’aquí definir les tasques específiques per al dia que es farà el referèndum. El dia del referèndum un equip de crisi o EC haurà de gestionar i controlar el bon desenvolupament de les tasques que han de garantir que tot el que s’ha fet fins llavors ajudarà a aconseguir el nostre objectiu final, que és: guanyar el referèndum.

Per acabar el projecte tant si es guanyar com si es perd, primer s’ha d’avaluar els resultats i desprès s’ha de tancar el projecte, aquesta tasca és important sobretot si és perd per tal de poder continuar lluitant amb un altre projecte amb més possibilitats d’èxit degut als coneixements que s’hauran adquirit amb el primer projecte.

 

 

Autor:            Manel Bargalló i Alabart   

Data:             22/01/2008

Versió:           0.1

Index

Breu resumen. 1

Index. 2

Introducció (primera part) 3

Precedents: 3

Introducció: 3

Fases del projecte per al referèndum 2014. 4

Fase Preadquisició. 5

Fase d’adquisició. 7

Fase de planificació. 11

Fase de construcció i d’execució. 14

Fase d’implementació. 16

El dia del referèndum.. 18

Fase d’acceptació i tancament 19

Conclusió. 21

 

Introducció (primera part)

 

Precedents:

Arran de la situació de desgavell polític aquests darrers anys i sobretot amb la mort de Lluís Maria Xirinacs, em vaig sentir obligat dins de la meva modesta condició de ciutadà català a fer quelcom més del que fins ara estic duent a terme per a ajudar en l’alliberament del meu país. Per això vaig pensar d’utilitzar la meva experiència professional per tal de fer una sèrie d’articles al meu bloc on desenvolupés un projecte: el Projecte per al referèndum d'autodeterminació.

Voldria fer referència que en aquell primer article ja vaig proposar el 2014 com la data per fer el referèndum perquè em semblava una data prou llunyana per a poder-nos preparar, prou propera per a ser il·lusionant i a més a més que era simbòlica. En aquell moment ja sabia que també l’havien proposat d’altres com els de Catalunya Acció, però no sabia que d’altres també ho farien més tard potser amb altres intencions.

Tot projecte ha de tenir una data fixada, però això no significa pas que sigui inamovible malgrat que sigui d’obligat compliment; aquesta data es pot avançar o fins i tot, en casos extrems, retardar una mica, però mai canviar-la sense una data fixada propera a la desestimada si no és per causes majors. Un projecte sense data final de seriós compliment no és cap projecte seriós.

Com hom es pot imaginar, no puc donar solucions ni tasques concretes i detallades, però el que sí que puc donar és una sèrie de fases adaptades amb les corresponents tasques generals a partir de la metodologia que normalment es fa servir per a emprendre els projectes que es fan dins del meu àmbit professional.

Introducció:

El referèndum per a l'autodeterminació de Catalunya s’ha de fer amb la màxima garantia possible de guanyar-lo. Però malgrat tot crec que si aconseguim fer el referèndum ja haurem guanyat molta més sobirania de la que ens podríem imaginar tal com vaig dir fa uns mesos en l'article El partit per la Independència de Catalunya. Ara bé, independentment de totes aquestes consideracions, tal com vaig comentar en l'article Independentisme per reacció o independentisme per convicció, és imprescindible convèncer amb un projecte engrescador els ciutadans de Catalunya i per extensió els de la resta dels Països Catalans, i no només esperar a convèncer-los per reacció al desgavell de les infraestructures que actualment estem patint.

En aquest primer capítol anomenaré només quines són cadascuna de les fases: 

Fases del projecte per al referèndum 2014 

 

Fases del projecte

 

Fase Preadquisició

 

Fases Preadquisicio

Aquesta fase és la que serveix per a determinar quin és l’equip o els equips responsables per a començar el projecte.

Per a aquest tipus de projecte hi ha d’haver dos equips:

  • Equip Responsable del projecte, o ER; la seva funció principal serà revisar i aprovar tota la gestió que l’equip següent faci en el projecte.
  • Equip Director del projecte, o ED; la seva funció principal és realitzar tot el treball que comportarà dur a terme el projecte.

L’Equip Responsable del projecte, o ER, atesa la complexitat i la importància dels problemes a què haurà de fer front, ha d’ésser un equip multidisciplinari compost per un grup no gaire gran de persones molt qualificades i de vàlua reconeguda en aquestes diverses àrees:

a) Jurídica

b) Econòmica

c) Sociològica

d) Política

e) Comunicativa

En aquest equip totes les decisions s’haurien de prendre amb el consens total entre tots. També hauria de tenir un protagonisme mediàtic mínim.

L’Equip Director del projecte, o ED, atès que la seva tasca principal serà crear, coordinar i dirigir els equips de treball, ha d’ésser un equip de persones també reduït, liderat per una sola persona. Totes les tasques que porti a terme aquest equip estaran supervisades i aprovades prèviament per l’equip ER. El perfil d’aquestes persones de l’equip ED ha de ser: tenir competències en la realització de projectes i de les tasques a realitzar, treballar amb equips de persones i sobretot aptituds de lideratge.

Aquests dos equips, l’ER i l’ED, no poden tenir els mateixos papers; l’equip de director de projecte no pot estar de cap manera involucrat en la revisió i l’aprovació del projecte, malgrat que sigui l’equip ED el que proposarà totes les tasques per a realitzar el projecte.

Hi ha d’haver un consens total en el nomenament de com a mínim del primer equip, l’ER, o Equip Responsable del projecte, abans de començar el projecte. Crec que aquesta tasca s’hauria de fer entre el Parlament de Catalunya i entitats cíviques com Òmnium Cultural, col·legis professionals reconeguts com el d’enginyers, el de metges, el d’arquitectes, etc., i fins i tot amb el suport de les plataformes creades recentment a favor de la sobirania de Catalunya com són la Plataforma pel Dret a Decidir, Sobirania i Progrés, el Cercle d’Estudis Sobiranistes i d’altres.

En aquest punt és realment on no tinc una resposta clara sobre quina és la millor solució.


 Fase d’adquisició

Fase adquisicio

En aquesta fase l'Equip Responsable del projecte o ER recull totes les dades prèvies per a estudiar la viabilitat del projecte. Dades que van des de la informació precedent rellevant al projecte que es té fins al moment actual, dels recursos disponibles, quins són o seran els adversaris a què ens haurem d'enfrontar, quins són els punts forts i febles d'aquests adversaris, quins són els nostres punts forts i punts febles, i finalment quines oportunitats per a millorar el projecte poden anar sortint durant l'execució del mateix projecte.

Amb totes aquestes dades es fa una anàlisi de risc per a determinar quins seran els punts clau de risc en el projecte que hem de considerar, controlar i gestionar amb les accions corresponents per tal de minimitzar-los. Hi ha diverses formes de fer una anàlisi de risc, però per tenir clar de què es tracta aquí teniu un possible exemple:

Risc

 

Descripció

 

Incidència

 

Possibilitat

 

Valor del risc

 

Accions a prendre

 

Campanya de la por a deixar d’ésser de la la Unió Europea

 

Campanya antireferèndum per por que Catalunya o els Països Catalans deixin d’ésser de la UE.

 

alta (3)

 

molt alta (4)

 

alt

 

Reunions a la Comissió Europea i altres països europeus per tal d’aconseguir una declaració en què com a mínim no diguin que així serà.

 

Boicot als productes catalans

 

Campanya antireferèndum amb l’amenaça d’iniciar un boicot contra els productes catalans

 

normal (2)

 

alta (3)

 

normal

 

Campanya interna per indicar que el boicot ja existeix abans del referèndum i que tots els possibles perjudicats rebran el suport oportú del govern català per compensar les pèrdues.

 

La Incidència ens indica quina repercussió pot tenir aquest risc per aconseguir reeixir en el referèndum. El barem seria en aquest cas de: molt alta (4), alta (3), normal (2) i baixa (1).

La Possibilitat ens indica amb quina probabilitat es pot donar en el curs del projecte. El barem és igual que en la Incidència.

 

El Valor del Risc és el producte entre la Incidència i la Possibilitat dividit per dos. El barem seria: Molt alt (4), alt (entre 3 i 4), normal (entre 2 i 3) i baix (menys de 2). Amb aquest valor podrem avaluar la importància del risc.

 

Una vegada s'ha acabat la fase d'adquisició segons tot el que s'ha esmentat abans, es decideix quina és la millor estratègia a seguir per a aconseguir reeixir en el projecte, amb les seves principals tasques i els seus resultats esperats. No s'ha d’especificar detalladament com s'han d’aconseguir aquests resultats esperats per a cada tasca general sinó el que s'espera de cadascuna.

 

Per exemple, una d'aquestes tasques podria ser:

 

Tasca: "Augmentar el suport ciutadà per al referèndum"

Resultat esperat: "Almenys en un 70% per a la població autòctona i un 40% pel que fa a la població de la nova immigració"

Data per a aconseguir-ho: "abans del 31.01.2013"

Totes aquestes dades han d'estar escrites en un únic document, consensuat i aprovat per tot l'Equip Responsable (ER) del projecte. El nom d'aquest document podria ser "Especificacions dels requeriments per al referèndum" (ERR). És important que en aquest document cada tasca descrita tingui un numero o codi de referència que servirà posteriorment per al seguiment del projecte.

Seguint l'exemple anterior:

Tasca: ERR001 "Augmentar el suport ciutadà per al referèndum".

 

Una vegada el document ERR és acabat, l'equip director o ED, segons els resultats que es vol aconseguir per a cadascuna de les tasques, proposarà a l'equip ER quines són les persones o els equips responsables, en aquest cas sempre amb una sola persona com a portaveu, que ho duran a bon terme. L'equip ER ha de revisar i aprovar aquest organigrama del projecte.

 

Aquí teniu un possible exemple d’organigrama de l’equip ED:

 

Organigrama

 

A partir d'aquí, l'equip ED escriurà un document amb totes les tasques funcionals en detall a realitzar per a aconseguir els resultats esperats en el document ERR. Aquestes tasques detallades funcionals hauran d’especificar clarament a quina tasca general fan referència del document ERR. El nom d'aquest document podria ser "Especificacions de les tasques funcionals per al referèndum" (EFR). Igual que l’anterior document, cada tasca funcional ha de tenir un codi i una referència per el seu posterior seguiment.

 

Seguint l'exemple anterior:

 

Tasca de l’ERR:

 

ERR001 "Augmentar el suport ciutadà per al referèndum"

 

Tasca funcionals:

 

EFR001 "Campanya de divulgació dels avantatges de poder ser ciutadà català i no espanyol, específic per a la nova immigració"

Descripció: "Campanya publicitària per mitjà de falques a la ràdio, televisió, teatres i xerrades en llocs de reunió d'aquest tipus de ciutadans. En aquesta campanya es remarcarà la possibilitat de rebre automàticament la nacionalitat catalana si es compleix una sèrie de requisits previs. La campanya es farà en les diferents llengües d'origen dels ciutadans a qui es vol adreçar"

                   Àrea Responsable: Dir. Campanyes i Dir. Sociologia

EFR002 "Campanya de divulgació dels avantatges de poder ser ciutadà català independent, específic per als catalans d'arrel castellana"

Descripció: "Campanya publicitària per mitjà de falques a la ràdio, televisió, teatres i xerrades en llocs de reunió d'aquest tipus de ciutadans. En aquesta campanya es remarcarà que la llengua castellana obtindrà un estatus especial de cooficialitat, a part que el català sigui la llengua oficial vehicular per a totes les activitats públiques. La campanya es farà íntegrament en castellà"

                   Àrea Responsable: Dir. Campanyes i Dir. Sociologia

  

Aquest document, les EFR, ha de ser revisat i aprovat per l'Equip Responsable o ER del projecte. Per exemple, l'equip ER pot estar en desacord amb l’EFR002 pel que fa a "La campanya es farà íntegrament en castellà"; en aquest cas, haurà de proposar les seves objeccions a l'equip ED i aquest haurà de fer una nova versió del document EFR que inclogui les modificacions proposades per l'equip ER.

Fins que aquests documents, primer les ERR (“Especificacions dels requeriments per al referèndum") i les EFR ("Especificacions de les tasques funcionals per al Referèndum"), no estiguin consensuats i aprovats pels dos equips, no es podrà començar la fase següent.


Fase de planificació


Fases fins Planificacio

En aquesta fase és quan l’Equip Director o ED, a partir de les EFR o Especificacions de les tasques funcionals per al referèndum, defineix una sèrie de tasques concretes amb els recursos necessaris i amb les seves dates per dur-les a terme. Aquesta planificació no necessàriament ha de ser aprovada per l’Equip Responsable o ER, ja que són tasques molt detallades i específiques a la tasca funcional que es vol aconseguir.

Ara bé, atesa la complexitat i la criticitat d’aquest projecte, seria convenient que, segons quines tasques, fossin també supervisades per aquest equip; en aquest cas, quan es defineix la tasca funcional en el document EFR, s’hauria d’especificar aquest requeriment.

Totes les tasques dissenyades per dur a terme les tasques funcionals s’han d’escriure en un únic document, sotmès a control de versions, i, igual que l’anterior document EFR, cada tasca dissenyada ha de tenir un codi i una referència per al seu posterior seguiment.

Aquest document es podria anomenar: Especificacions de les tasques dissenyades per al referèndum o EDR. Un exemple seguint el que vàrem exposar en l’anterior capítol podria ser:

  • EFR002 "Campanya de divulgació dels avantatges de poder ser ciutadà català independent, específic per als catalans d'arrel castellana"
    • EDR009 “Crear falca publicitària per a la ràdio en la companyia de publicitat XXXXX”
    • Descripció: "Fer tres tipus de falques, una de 10 segons, una altra de 22 segons i una d’1 minut. El missatge de la falca de 10 segons serà només per...” A continuació, la descripció de tot el que es vol aconseguir amb el màxim de detalls possibles incloent-hi quina empresa publicitària ho farà.
    • Responsable:director de campanyes publicitàries, Sr. Carbonell”
    • Dependència:Cap
    • Dates: “del 13.07.2009 al 15.07.2009
    • Pressupost: 2.000 €
    • Comentari:Mirar d’aconseguir abaixar el preu amb la col·laboració d’actors voluntaris i també amb l’empresa publicitària ".
    • EDR010 “Contractació i emissió de la falca publicitària per a les ràdios”
    • Descripció: "Amb les tres falques realitzades, es contractarà durant 10 mesos falques a les ràdios següents..”. A continuació, la descripció de tot el que es vol aconseguir amb el màxim de detalls possibles incloent-hi els horaris d’emissió de les falques, etc.
    • Responsable:Director de campanyes publicitàries, Sr.Carbonell
    • Dependència:EDR009
    • Dates: “del 18.09.2009 al 03.12.2009
    • Pressupost: 40.000 €
    • Comentari:Premiar més les ràdios de parla castellana i els programes on aquest segment de la població té més preferència


Com un es pot imaginar, això és només un exemple i no necessàriament correcte.

Un altre punt important en aquest document és el de definir les fites (o deadline, en anglès) per poder monotoritzar el desenvolupament del projecte. Una fita és una data fixada en la planificació on es podrà comprovar que les tasques dissenyades per al referèndum estan obtenint els resultats esperats. Les fites hauran de ser consensuades entre els dos equips.

Seguint l’exemple anterior, podríem obtenir aquestes fites programades:

  • EFR002 "Campanya de divulgació dels avantatges de poder ser ciutadà català independent, específic per als catalans d'arrel castellana"
    • DL0010 “Avaluar resultats de la campanya publicitària”
    • Descripció: Enquesta de la població d’arrel castellana abans (01.09.2009) i després (2.07.2010) de començar la campanya publicitària a càrrec de l’empresa especialitzada en consultes Consulting SA”
    • Responsable:director de campanyes publicitàries, Sr. Carbonell”
    • Responsable d'aprovar el resultat: ”Equip Responsable o ER”
    • Data d’execució: 13.09.2009 i 04.12.2009
    • Data dels resultats: 10.12.2009
    • Variables: Nombre de respostes contràries, nombre a favor, nombre d’indecisos, nombre de respostes en què ha agradat la campanya, nombre de respostes en què no ha agradat la campanya.
    • Resultats: Èxit rotund si el nombre de respostes a favor ha augmentat >30%, èxit parcial si és entre el 10% i el 30%, fracàs si és <10%.
    • Accions previstes:

En cas d’èxit rotund o parcial, tornar a repetir la campanya al cap d’uns mesos. En cas de fracàs, avaluar el nombre de respostes respecte si els ha agradat la campanya publicitària i estudiar com fer-ne una de nova amb nous continguts i amb una nova aproximació si així es determina.


Una vegada aquest document està acabat i totalment consensuat per l’Equip Director o ED, és recomanable tornar a fer una anàlisi de risc per poder avaluar millor si es podrà dur a bon terme sense desviacions significants. Aquesta anàlisi de risc serà comunicada a l’equip ER o Responsable. No cal dir que també l’equip ER o Responsable podrà exigir en qualsevol moment una anàlisi de risc de certes parts d’aquest document.

Una vegada totes les activitats estan especificades amb tot el detall possible en el document EDR, és millor poder gestionar-lo amb les eines típiques que hi ha en aquest sentit, com per exemple aquest diagrama de Gantt fet amb el Microsoft Project que a continuació es pot veure. També amb aquestes eines es pot veure ràpidament els solapaments de les tasques, els recursos necessaris i el cost global i també per partides de tot el projecte.

Diagrama de Gantt Projecte Referéndum

Premeu sobre Ctrl + la imatge per veure-la més gran.

Aquesta fase de planificació és la fase que més treball comporta per a l’equip ED o Director del projecte i no es pot començar la fase següent si aquesta planificació no ha estat totalment aprovada per l’Equip Responsable del projecte o ER.

Fase de construcció i d’execució

 

Fases d'execuci'o

Una vegada tenim totes les tasques planificades amb el màxim detall possible en el document EFR, l’Equip Director del projecte o ED comença primer a recollir tots els recursos assignats per tal de preparar-se (construcció) per després executar-les en la data fixada o immediatament després de la tasca predecessora (execució). Cada tasca funcional té assignats també els índexs o variables que s’han d’avaluar per comprovar si l’objectiu de la tasca s’ha complert amb èxit.

Si una tasca no es pot dur a terme en la data fixada pels motius que siguin, s’ha de revisar de nou la planificació i fer-ne una de nova. D’aquesta nova planificació n’és responsable l’equip ED, però si es detecta que el retard d’aquesta tasca pot posar en perill tot el projecte, l’equip ER ha de donar-hi el vistiplau. També amb una certa periodicitat l’equip ER s’ha de reunir amb l’equip ED per fer un seguiment de l’execució de les tasques i sobretot per aprovar si la tasca s’ha dut amb èxit segons l’avaluació dels índexs o variables corresponents que han estat prèviament definits per cada fita (o deadline). Si l’equip ER no accepta els resultats d’una de les tasques realitzades per l’equip ED, pot demanar que es torni a executar o que l’equip ED en proposi una de nova per aconseguir els objectius que l’anterior tasca no ha pogut fer amb l’èxit esperat.

Per tal de facilitar la feina de poder fer un seguiment dels objectius de cada tasca, s’ha de fer una Matriu de Traçabilitat o MT on es poden veure les relacions entre les ERR, les EFR i les EDR; aquesta matriu ens permet veure els resultats per cada objectiu demanat per l’equip ER (especificat en les ERR) mitjançant el corresponent enllaç amb les tasques funcionals (especificat en les EFR) que ha de dur a terme l’equip ED a través de les corresponents tasques específiques detallades (especificades en les EDR).

Per fer-nos-en una idea, seguint els exemples dels anteriors capítols i dels articles respecte als continguts clau per a les ERR, una Matriu de Traçabilitat o MT simple podria ser:

ERR

EFR

EDR

Fites

Avaluació

Executat per

Aprovat per

ERR0077

Augmentar el suport dels catalans d’arrel castellana per a la independència

EFR002 Campanya de divulgació dels avantatges de poder ser ciutadà català independent, específic per als catalans d’arrel castellana

EDR009 Crear falca publicitària per a la ràdio en la companyia de publicitat Consulting SA

10.07.2009

28.09.2009

DL0010 Enquesta de la població catalana d’arrel castellana respecte al seu vot

Èxit parcial

El nombre de respostes a favor ha augmentat un 22%

Director de campanyes publicitàries, Sr. Carbonell

Equip Responsable. Sr. Delgado.

EDR010 Contractació i emissio de la falca publicitaria per les ràdios

ERR0078

Augmentar el suport dels valencians per a la independència

EFR0345 Tallers divulgatius sobre les possibilitats que tindria el País Valencià independent en totes les festes populars al País Valencià

EDR019 Crear un vídeo amb els avantatges d’un País Valencià independent fet i pensat en clau valenciana. Feta per la companyia Mediacat

01.04.2010

08.10.2010

DL0011 Enquesta de la població del País Valencià respecte al seu vot

No aconseguit El nombre de respostes a favor ha augmentat un 8%

Director de campanyes publicitàries, Sr. Carbonell, amb ACPV

Equip Responsable. Sr. Delgado.

EDR020 Contractació i muntatge d’una caseta transportable amb videoprojector gegant

En aquest exemple es pot veure que no s’ha aconseguit l’objectiu ERR0078 i l’Equip Responsable o ER haurà de demanar a l’equip ED que modifiqui o defineixi una nova EFR0345 juntament amb les conseqüents EDR019 i 20 o, si escau, d’altres, per tal de poder aconseguir l’objectiu final d’Augmentar el suport dels valencians per a la independència. Tots aquests canvis comportaran una nova versió del document EFR o Especificacions de les tasques Funcionals per al Referèndum, que haurà de ser consensuat tant per l’equip ED com per l’equip ER; i segons canvis implicats donaran peu que s’hagi de fer una anàlisi de risc tal com he explicat en capítol de la fase d’adquisició. Lògicament per donar per acabada aquesta correcció s’haurà de replanificar el projecte seguint el que s’ha descrit en el capítol de la fase de planificació.

Aquesta fase és la més llarga i el seu seguiment s’ha de fer sempre amb molta cura pel que fa a flexibilitat i seriositat per tal d’aconseguir els resultats esperats. La Matriu de Traçabilitat o MT és una eina imprescindible per poder monitoritzar d’una forma correcta i seriosa el projecte.

Per la idiosincràsia d’aquest projecte, l’Equip Director o ED no ha de caure en l’error de voler ser massa estricte a seguir al peu de la lletra les tasques funcionals dissenyades o EDR per aconseguir les funcionalitats descrites als EFR, ja que no és important realitzar les tasques per si soles si no es pot obtenir el resultat esperat definit en les fites. Per això també l’equip ER, en el moment d’avaluar els resultats que l’equip ED presenta, ha de ser flexible, focalitzat als resultats i amb el temps de què es disposa abans de la data prevista per fer el referèndum. És molt important de tenir sempre en ment que el que es vol és reeixir en els objectius definits en les especificacions dels requeriments per al referèndum o ERR, uns objectius que globalment conflueixen en un de sol: fer el referèndum i guanyar-lo.

 

 

Fase d’implementació

Fases implementacio Part 1

Per al projecte de referèndum 2014, la fase d’implementació serà els dies immediatament precedents al dia del referèndum. Aquests dies seran crítics i per això caldrà definir unes tasques molt específiques per tal d’ajudar que tot el que s’ha dut a terme fins aquell moment en el projecte flueixi cap a l’objectiu final de fer el referèndum amb les màximes garanties d’èxit. Aquestes tasques ja podran estar moltes definides en els documents EFR o Especificacions de les tasques funcionals per al referèndum segons els objectius previstos en les ERR, Especificacions dels requeriments per al referèndum.

En canvi les EDR o Especificacions de les tasques dissenyades per al referèndum s’haurien de definir a partir de fer una anàlisi de risc. Aquesta anàlisi, juntament amb
la MT o matriu de traçabilitat, que ens mostrarà els resultats obtinguts durant l’execució del projecte, ens servirà per avaluar quins són els punts de risc que hi ha que poden fer fracassar el referèndum.

Amb tota aquesta informació es definiran unes tasques en les EDR específiques per tal de minimitzar aquests riscos o per contrarestar-ne els efectes si es materialitzen. Atès el nombre de riscos que poden afectar greument el desenvolupament d’aquest tipus de referèndum, s’han de tenir previstes prèviament totes les possibles respostes a aquests riscos.

L’equip Responsable del projecte o ER serà el que avaluarà l’anàlisi de risc que haurà fet l’equip ED o Director del projecte. També per la importància d’aquesta fase, les EDR hauran de ser consensuades pels dos equips.

Per donar exemples d’aquestes tasques definides en les EDR, un podria ser definir tota la logística (tramesa de butlletes amb el amb sobres preparats, voluntaris que acompanyin les persones amb dificultat de mobilitat que es té constància que votaran positivament, etc.), com també tota la xarxa d’interventors prèviament formats i acreditats que hauran de garantir que no es comet cap manipulació dels resultats, així com moltes tasques imprescindibles més que s’han de portar a terme el dia del referèndum. S’hauria de crear també una xarxa paral·lela a la definida per les autoritats competents per fer el seguiment dels resultats de les votacions com també s’hauria de cercar observadors internacionals.

Cada taula electoral ha de tenir com a mínim una parella d’interventors acreditats per l’Equip Responsable del projecte o ER atès que potser es guanyarà només per poc. Això significa que cada vot ha de ser totalment supervisat. Però com que fer un referèndum per a l’autodeterminació és un fet insòlit i a la vegada molt crític, s’ha de definir un equip específic per gestionar aquesta implementació de les tasques els dies precedents i sobretot el dia del referèndum. Aquest equip el podríem anomenar Equip de Crisi o EC.

L'Equip de Crisi o EC estarà format per un conjunt de persones provinents tant de l’Equip Responsable o ER com de l’Equip Director o ED, però la darrera paraula la tindrà un nombre reduït de persones, 3 o 4 com a màxim, procedents de l’ER o Equip Responsable del projecte. La seva tasca serà gestionar i controlar el desenvolupament correcte del referèndum amb les màximes garanties possibles si es vol aconseguir guanyar la independència.

 

El dia del referèndum

Fases primera part
Dia del referndum
Per al projecte Referèndum 2014, el dia del referèndum és el moment més crític i important de tot el projecte. Aquest dia tot ha d’estar preparat i previst prèviament en les anteriors fases descrites abans, sobretot en les tasques definides en la fase d’implementació. Com ja he explicat en aquest capítol l’equip de crisi o EC ha de gestionar, controlar i supervisar totes aquestes tasques i a la vegada ha de donar resposta a tots els imprevistos que poden sortir el dia del referèndum.

Però no és l’objectiu d’aquest document explicar què i com s’ha d’actuar el dia del referèndum; això s’ha de definir prèviament en detall en les Especificacions de les tasques dissenyades per al referèndum o EDR durant la fase d’implementació.

En tot cas, per fer-nos una idea del que s’hauria de tenir en compte per aquest dia tant crític, podríem fer un símil amb el futbol, concretament en la final de
la Lliga de Campions. El projecte que he descrit seria equivalent a tota la preparació durant diverses temporades d’un equip de futbol per tal que un dia pugui guanyar la final. Però tota aquesta preparació se’n pot anar en orris si el dia de la final fallen alguns punts bàsics o sorgeixen alguns problemes i no hi ha una resposta ràpida per resoldre’ls. Per posar un exemple: què pot passar si les maletes amb l’equipatge dels jugadors es perden? Doncs la directiva hauria de pensar en aquest imprevist, cada vegada més freqüent als aeroports, i tenir un pla perquè això no passés.
En el nostre cas, malgrat que durant l’execució del projecte per a l’autodeterminació s’hagin aconseguit els resultats esperats, si el dia del referèndum no es duen a terme correctament les tasques necessàries o no es dóna una solució ràpida als problemes que sorgeixen, es pot perdre la votació només per uns centenars de vots.

És el dia més important per al nostre projecte i potser per els Països Catalans
.

Fase d’acceptació i tancament

 

Totes les fases

Tot projecte necessita ser acabat i no a qualsevol manera, per poder-ho entendre millor, continuaré amb el símil que vaig fer en l’anterior capítol entre el nostre projecte i un equip de futbol per guanyar la Lliga de Campions.

Seguint amb aquest símil, en un equip de futbol tenim molts punts de risc que poden comportar un fracàs en la final, des de lesions prèvies, els típics nervis, un camp poc adequat al nostre estil, etc., però tothom té clar que si es treballa seriosament des del primer dia amb una estratègia ben definida i pensada, que si aquesta estratègia és executada per un equip competent, i sempre que hi hagi un seguiment exhaustiu de l’aplicació de l’estratègia per part dels responsables de l’equip, hi ha moltes possibilitats de poder arribar a la final amb les màximes garanties d’èxit.

En canvi, sense seguir tots aquests passos prèviament d’una manera seriosa, tenim molt poques possibilitat d’arribar a la final, possiblement mai no passarem de les primeres eliminatòries.

Però si per casualitats de la vida poguéssim arribar a la final sense tenir un projecte ben fonamentat, tindríem per un costat una falsa eufòria basada en una manca de visió de la realitat, de les possibilitats reals del nostre equip, i per l’altre costat molts punts crítics que no tindríem presents per manca de coneixement derivat per la pobra definició, planificació i execució del projecte. Tot això faria que les possibilitats de perdre la final serien molt més altes que les previsibles i a la vegada aquesta derrota podria provocar una desorientació i frustració total en l’equip que podria fer que s’entrés en una espiral de derrotes que posarien en perill, a la llarga, la seva supervivència de l’equip.

Per mi, el referèndum per a l’autodeterminació de Catalunya i per extensió de la resta dels Països Catalans és un fet que genera tanta expectació i sobretot tanta il·lusió que no es pot deixar sense tenir lligada la resposta tant si es guanya com si es perd el referèndum. Igual que en el futbol, hi ha moltes maneres de guanyar i de perdre.

No és objectiu d’aquest document explicar com s’hauria d’actuar en detall si es guanya o es perd, però un projecte no es pot tancar definitivament si prèviament no ha estat acceptat per l’equip responsable del projecte.

Tant si es perd com si es guanya s’han de tenir especificades quines acciones s’haurien de dur a terme per poder tancar definitivament el projecte, inclosa una anàlisi amb les conclusions del que ha anat bé i no ha anat tan bé.

A tall d’exemple, si es perd el referèndum, ràpidament s’ha de tenir un nou projecte previst de començar amb totes les fases que he anat esmentant en aquest document per tal de poder tornar a celebrar de nou el referèndum amb més garanties d’èxit. També si es guanya primer el referèndum a Catalunya, s’ha de començar ràpidament un altre projecte per convèncer la resta dels Països Catalans.

Una vegada s’ha avaluat tot el projecte amb el seu corresponent anàlisis i conclusions, el projecte es pot donar per acabat.


Conclusió

Per acabar aquesta introducció m’agradaria dir que espero que aquest escrit serveixin per conscienciar tots els independentistes que em llegeixen que no podem esperar a poder realitzar i sobretot guanyar un referèndum per la nostra independència si no ens ho prenem entre tots d’una manera seriosa, sense esperar que ens caigui del cel. Aquesta proposta de metodologia també pot donar una base de com es podria fer amb garanties. El referèndum per al 2014 no és fàcil però tampoc impossible, però sense una bona base metodològica tots els esforços poden ser en va.

Finalment, només em queda dir que aquesta sèrie d’articles sobre la metodologia per al referèndum que he escrit en el bloc i que ara estan condensats en aquest document és el resultat d’una promesa que vaig fer a mi mateix com a homenatge a la mort de Lluís Maria Xirinacs. Vaig considerar que si cadascun de nosaltres podem aportar el nostre gra de sorra per la lluita de la nostra llibertat, i no cal que sigui de la magnitud tal com ha fet amb escreix en Lluís Maria Xirinacs, sinó que cadascun de nosaltres dins de les nostres possibilitats segur que la nostra causa tindrà possibilitats de reeixir en un futur no molt llunyà.

Aquest és un dels meus grans de sorra que dins de la meva modesta capacitat puc aportar per la llibertat dels Països Catalans.